Kur dingo laisva vieta mano kompiuteryje?

laisva vieta kompiuteryje

Įžanga

Kiekvienas kompiuteris turi ribotą atminties kiekį ir tai faktas. Vieni vartotojai anksčiau, kiti vėliau pasiekia šią ribą. Momentas, kada nėra kur saugoti savo duomenų kompiuteryje arba momentas kai pačiai sistemai nėra vietos „apsisukti“ norint padaryti pavyzdžiui svarbius sistemos atnaujinimus, atsiranda dažniausiai pačiu netinkamiausiu momentu. Padidinto streso pliūpsnis žmonėms garantuotas ypač, kai reikia įrašyti į kompiuterį pavyzdžiui kokią didelę prezentaciją su vaizdo ir/ar garso medžiaga, prieš labai svarbų susitikimą ar pristatymą, ir deja niekas netelpa. Aišku, kaip specialiai, tuo metu niekas neturės iš aplinkinių USB atmintuko ir niekas negalės paskolinti nešiojamo kompiuterio, nes visi bus ypatingai užsiėmę. Vienu žodžiu – liūdesys. Be abejo, jau labiau pažengę vartotojai, būna pasiruošia tokioms ir panašioms situacijoms, jau turi išorinius diskus, USB flash‘iukus ir pasirūpina debesų saugyklomis. Nes jau buvo išmokyti staigaus spyrio iš komforto būsenos ir IT‘šnikų „malonios“ reakcijas į tokias situacijas. Patikėkite niekam tokios situacijos nepatinka. Atrodo šiais laikais kietasis diskas nėra prabanga, bet deja nuo to daugiau vietos kompiuteriuose nepasidarė. Ir vis dėlto, kaip rasti laisvos vietos savo kompiuteryje? Trumpai apie laisvos vietos suradimą Jūsų kompiuteryje ir IT‘šnikų darbo ypatumus.

Aktualumas šio klausimo nedingsta jau metų metus. 2024 ir 2025 metai nebus išimtys. Skaitom toliau.

Problemos

Žmonės, kurie turi resursų ir galimybių įsigyti didelės talpos SSD diskus, tokius kaip 1, 2, 4 terabaitai, aišku rečiau skundžiasi, bet asmenys, kurie turi labiau ribotas galimybes turėti didelės talpos diskus, lengvai tariant ne visada dirba komfortiškai ir greitai. Ne retas atvejis, kai taupantiems reikia rinktis ar lėtas ir didelis HDD diskas, ar mažas ir greitas SSD diskas. Nors šiuo metu gyvename pereinamajame laikotarpyje, kai pagaliau SSD diskų paplitimas visame pasaulyje tampa didesnis lyginant su HDD tipo duomenų nešėjais ir SSD kainos tampa labiau patrauklios nei buvo, bet vis tiek tenka rinktis. Nors greito SSD kaupiklio kainos mažėja, bet žmonių duomenų poreikis didėja. Anksčiau žiūrėjome vaizdo medžiagą HD kokybės ir buvo neblogai, dabar jau žiūrime 4k. Deja, kol kas neatsirado ant tiek efektyvūs duomenų suspaudimo algoritmai, kad galėtų kokybė didėti, o failo dydis mažėti. Aišku link to einame, tik neaišku kada ateisime.

Kasdienė situacija – naujasis Apple produktas MacBook Air su M1 ARM architektūros procesoriumi, išleistas tik šiais 2021 metais ir parduodamas oficialiose Apple parduotuvėse su SSD 256Gb ir 512Gb, vienas nuo kito skiriasi daugiau nei 200 Eur. Tikrai ne visi rinksis kompiuterį su didesniu duomenų kaupikliu ir tai normalu. Bet, tuo pačiu metu, tai reiškia, kad tie kas turės mažesnį kaupiklį, tiems reiks dažniau rūpintis savo laisva vieta kompiuteryje. Vargas.

Alternatyvos mažiems diskams aišku yra USB atmintukai, išoriniai diskai, tinklinės saugyklos, debesų saugyklos ir pan. Bet ar jos pilnai atstoja didesnį kaupiklį? Kai pakalbu su Klientais, kurie nori paprasčiausiai komfortiškai, be papildomo galvos skausmo, tiesiog dirbti savo darbus – atsako: „noriu kuo greitesnio ir kuo didesnio disko“. Viskas taip paprastai ir yra, mažai vietos lygu nekomfortiškas darbas, daug laisvos vietos – nesuki sau galvos.

Bet kaip jau minėjau, vis vien ateis ta diena kai vietos jūsų kaupiklyje pritrūks. Ir tada prasidės klausimai, o ką ištrinti? o ką ir kur perkelti? Gerai, kai žmonės savo duomenis būna struktūriškai ir tvarkingai susidėlioja, tada galima gretai susiorientuoti, ką ir iš kur galima ištrinti. Kai kalba eina apie sisteminius duomenis, tokius kaip programų laikini failai, kešas (angl. Cache), nenaudojamos programos ir t.t., tokius failus galima išvalyti naudojant automatinius įrankius, kurie padeda išvalyti kompiuterį. Bet yra bet, jokios automatinio valymo programos netrina kompiuterio vartotojų asmeninių duomenų, tokių kaip nuotraukos, video, muzikos, dokumentų ir t.t. Ir patikėkite, žmonių kaupimo instinktai dažniausiai nugali laisvą vietą kompiuteryje.

Ne ką mažiau svarbus momentas, yra atsakingas IT‘šniko požiūris į kliento, vartotojo ar tiesiog žmogaus asmeninius duomenis ir jų svarbumą. Noriu trumpai paliesti IT‘šnikų darbo ypatumus, valant žmonių kompiuterius. Pradėsiu nuo blogiausio – kartais, atsainus IT inžinieriaus požiūris ar nenoras pasistengti, o gal ir laiko stoka, žmonėms atsiliepia paprasčiausiai jų asmeninių duomenų praradimų. Jei pats žmogus iš anksto nebus pasirūpinęs atsargine kopija, tikėtina duomenys bus negrįžtamai dingę. Tai reiškia, kad IT‘šnikas paprasčiausiai patingėjo, skirti šiek tiek laiko žmogaus duomenų kaupiklio žemėlapio sudarymui ir atitinkamai analizei. Jei duomenų analizė nėra daroma, tai trinami dažniausiai duomenys nesigilinant, o rezultatas padaryti daugiau laisvos vietos yra siekiamas aklai. Tokie įvykiai sugadina žmonėms mažiausiai nuotaiką, o kartais ir abipusius žmonių santykius. Atsakingi IT inžinieriai labai retai nepastebį kitų žmonių nuotraukų, vaizdo filmukų ar kitokių dokumentų. Nepastebi dažniausiai tie, kurie nenori pastebėti arba neskiria deramo dėmesio savo darbui.

Sprendimas

Iš patirties – tenka neretai paprasčiausiai kartu su žmonėmis sėdėti ir po vieną failą ar folderį rankioti iš viso kompiuterio. Kartais žmonės išsisaugo savo duomenis pačiose neįprasčiausiose vietose, kaip jie po to sako: „bandė saugiai pasidėti“. Tai būna vos ne vienintelis kelias, kaip atsirinkti ir išsaugoti žmonių skaitmeninį turtą.

Tai ką daryti, kai reikia ieškoti?

Yra vienas patikrintas įrankis – SpaceSniffer. Čia galite rasti jo aprašymą ir atsisiųsti. Programa tvarkingai parodys jūsų viso disko užimtos atminties žemėlapį. Didesni failai ir rinkmenos bus pavaizduotos didesniais kvadratėliais, o mažesni mažesniais. Labai patogu pačiam pamatyti ir žmogui parodyti, jei toks poreikis yra. Intuityviai suprantama, padedanti greitai atlikti analizę.

Tai nėra vienintelė programa atliekanti šią funkciją, bet ją naudoti man patiko labiausiai dėl jos paprastumo, aiškaus vizualinio pateikimo ir patogumo. Jei lygintume su Windows aplinkos numatytais įrankiais, tai čia SpaceSniffer programėlė Windows įrankiams nušluosto nosį, bent jau kol kas. Windows aplinkoje reikia eiti atskirai per kiekvieno failo ir/ar rinkmenos savybes, norint pamatyti jų dydžius. Windows explorer‘is pateikia tik dalinę informaciją. Vienos vietos, kur būtų patogiai matoma visų failų ir rinkmenų dydžiai, kol kas nėra.

Deja ši programa veikia tik su Windows operacinėmis sistemomis. Apple įrangos turėtojams ji netiks. Bet alternatyvų yra MacOS naudotojams, pvz.: DiskMap (įsigyti galima čia), aišku ne nemokamai.
Profesionalams, kurie prižiūri ypač dideles infrastuktūras, šie mano aprašyti principai, gali nevisai tikti. Šis sprendimas labiau tinka individualiai dirbant su Klientais ir su nedideliais kompiuterinių darbo vietų kiekiais. Kai kalbama apie šimtus ir tūkstančius kompiuterinių darbo vietų, naudojami jau atitinkamai kiti sprendimai, kurie savyje turi automatizuotus procesus, proaktyvią stebėseną ir atitinkamai informavimo galimybes su individualiai pritaikytais algoritmais konkrečioms infrastruktūroms. Bet šiandiena ne apie tai.

Kaip naudotis

  1. Atsisiunčiate programą iš čia;
  2. Programą instaliuoti nereikia, nes ji yra „portable“ versijos. Paprasčiausiai kompiuteryje išarchyvuokite ją ir paleiskite;
  3. Toliau paleiskite skanavimą, pasirinkdami jūs dominantį diską;
  4. Ir laukite kol programa nuskanuos diską 100%. Skanavimas gali užtruki nuo kelių iki dešimčių minučių, priklausomai nuo disko dydžio, duomenų kiekio ir pačio disko greičio;
  5. Jau po pirmo skanavimo procento, pamatysite besiformuojanti rezultatą. Kai jau skanavimas bus baigtas, galėsite pradėti savo disko duomenų žemėlapio analizę ir atitinkamai valymo procedūrą.

Išvados

  • Norite komfortiško darbo – rinkitės protingai didelį SSD diską;
  • Kreipkite dėmesį į duomenų kiekio indikacijas kompiuteryje;
  • Atėjo laikas susitvarkyti duomenis kietajame diske – negaiškite laiko, rankiniu būdu ieškant didžiausių failų ir rinkmenų savo kompiuteryje, lyg adatos šieno kupetoje – naudokite tam skirtus patogius įrankius;
  • Neperpildytas diskas duomenimis – veiks greičiau;
  • IT inžinieriaus „aklas“ kompiuterio duomenų kaupiklio valymas gali pasibaigti žmogaus svarbių duomenų praradimų ir santykių sugadinimu;
  • Tvarkingai išdėlioti duomenys kompiuteryje – taupo kompiuterio valymo laiką ir mažina riziką prarasti svarbius duomenis.
Jurijus Mackevičius
Jurijus Mackevičius

Atviros mąstysenos IT vadovas, vystytojas, entuziastas, inžinierius ir autorius

Prenumeruoti
Pranešti apie
6 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
Jonas Artauskas
2021-08-31 12:19

Variantas idomus. Aišku, sakyčiau šiek tiek sudėtingas, bent jau man. Pastoviai manę erzina tas laisvos vietos dingimas.

Jurijus Mackevičius
Atsakyti  Jonas Artauskas
2021-08-31 12:23

Sveiki, realiai nieko labai sudėtingo nėra. Paprasčiausiai reikia šiek tiek laiko atsisiųsti, įdiegti, nuskanuoti ir išanalizuoti gautus rezultatus, atitinkamai pašalinti ar perkelti duomenys, kad atlaisvinti vietą. Jei kada reiks pagalbos, žinote kur kreiptis.

Mindaugas
2022-12-22 23:21

Radau nauja idomu servisa: http://www.gdrive.lt – duoda nemokama 50GB Google diska failams (tereikia nurodyti savo @gmail.com emaila prie kurio prikabina nauja diska failams) o jeigu nemokamu 50gb neuztenka – tai kainos nesikandzioja palyginus su Google disko kainom tiesiai is Google uzsisakant.

Jurijus Mackevičius
Admin
Atsakyti  Mindaugas
2022-12-23 09:46

Na toks sprendimas, gal šiek tiek ir padėtų sutaupyti vietos kompiuteryje, bet iš esmės nepadėtų išspęsti problemos su laisvo vietos dingimu kompiuteryje. Tuo labiau, jei duomenys laikysite „debesyje”, tai jų pasiekiamumas labai suletės, be interneto nepasiekiami duomenys (išskyrus, kurie laikomi lokaliai) ir į tokią saugyklą negalima diegtis programų ar kažkokių kitokių aplikacijų. Sakyčiu kad toks variantas labiau tinkamas duomenų saugojimui, bet ne sistemos darbui. Tuo labiau, atsiranda labai rimtas klausimas dėl duomenų provatumo. Kur ir kas juos saugos ir ar jais nesudalins. Taip, kad šioje vietoje daugiau klausimų nei atsakymų. Asmeniškai – nerekomenduočiau tokio sprendimo.

Mindaugas
Atsakyti  Jurijus Mackevičius
2022-12-26 21:36

As tai asmeniskai naudoju si servisa nekritines informacijos online pasaugojimui, kai reikia ja pasiekti is keleto skirtingu devaisu (darbinis ir asmeninis namu kompiuteris, telefonai, plancete ir pan.): projektu nuotraukos, instaliaciniai ivairiu programu failai, astsargines kopijos, galu gale video contentas, kuris daug uzima – ir panasiai…

Jurijus Mackevičius
Admin
Atsakyti  Mindaugas
2022-12-27 15:40

Net neabejoju, kad naudojat. Bet šis straipsnis yra ne apie duomenų saugojimo sprendimus, o apie tai kaip esamame kompiuteryje su ribota disko vietą kompiuteryje.