Kaip 2024 metais konvertuoti PDF į DOC formatą?

konvertavimas is pdf i doc

Įžanga

Dabar 2024 metai, bet vis vien susiduriame su dokumentų formatų nesuderinamumo klausimu. Atrodo, kodėl elementaraus dalyko negalima padaryti paprastai – PDF dokumentą konvertuoti į DOCX. Istoriškai susiklostė, kad dvi didelės korporacijos turėjo du skirtingus ir tikrai labai populiarius dokumentų formatus, Adobe – PDF, o Microsoft’as – DOC ar DOCX.

Paskirtis šių dviejų formatų buvo skirtinga ir problemos, kurias jie sprendė irgi, bet jų panaudojimas kasdienėje veikloje susipynė. PDF formato dokumentų paskirtis buvo labiau orientuota į dvimačių grafinių vaizdų, maketų ir brėžinių transportavimą ir dalinimąsi. Tuo tarpu DOC formato dokumentai buvo skirti dažniausiai tekstiniams dokumentams su neretai juose patalpintais paveikslėliais saugojimui ir dalinimuisi. Jeigu domina formatų vystymosi raida, jų paskirtis, standartizavimas ir jų istoriją, apie tai yra daug parašyta Wikipedijoje. Bet laikui bėgant gavosi, kad šie formatai susipynė, vis dažniau ir dažniau tekstiniai dokumentai buvo saugomi PDF formatu, o į Word’iniuose dokumentuose saugodavo brėžinius.

Aišku, IT’išnikai sakydavo ir aiškindavo vartotojams, kad dokumentus ir skirtingus jų formatus reikia naudoti pagal paskirtį, bet nuo to paprasti vartotojai savo įpročių nepakeisdavo ir nepradėdavo teisingiau elgtis. Dar ilgą laiką vyravo įsitikinimas, kad PDF formatas yra saugesnis, tai yra iš jo negalima “ištraukti” ir/arba pakeisti jame esančių duomenų. Realiai, pasikartosiu, tai buvo tik mitas. Tik tada, kai atsirado kultūra pasirašyti dokumentus su elektroniniu parašu galima buvo pradėti labiau pasitikėti dokumento kilme. Čia noriu labiau atkreipti dėmesį, kad nuo el.parašo atsiradimo, PDF ar kiti formatai ne tapo saugesni, paprasčiausiai pradėjus naudoti el.parašą, atsirado galimybė patikrinti ar autorius tikrai pasirašė tą dokumentą, kurį jūs skaitote. Čia jau el.parašo nuopelnas.

Problematika

Situacija – vartotojas gauna laišką su prisegtu PDF dokumentu į kurį reikia atsakyti panaudojant dokumente esantį tekstą. Dažniausiai žmogus bando kreiptis į IT inžinierių, kuris panaudos turimą PDF į DOC konverterį ir tokiu būdu sutaupys nemažai laiko perspausdinant tekstą. Konvertuoti dokumentą skamba paprastai, bet tikrovėje, tai dažnai kainuoja nemažai pastangų ir laiko. Istoriškai susiklostė taip, kad dažniausiai buvo naudojami keli būdai.
Pirmas nemokamas, surasti internete puslapį, kuris atseit nemokamai konvertuoja iš PDF į DOC formatą. Skamba kaip ir gerai, bet buvo minusai. Konfidencialių ir su asmens duomenimis dokumentų negalima buvo konvertuoti tokiu būdu, nes realiai dokumentas buvo išsiunčiamas neaišku kam ir neaišku kur. Jei žmonės šiek tiek galvodavo apie, tai tikėtina tokį būdą atmesdavo. Net jei dokumentas buvo ir be jautrios informacijos, tai tokie nemokami servisai buvo su apribojimais, tarkim nemokamai konvertuoti tik 5 puslapius ir pan.;
Antras būdas OCR (angl. – Optical character recognition) programos, kuriomis reikėjo pasirūpinti iš anksto. Ir tai buvo nepigus malonumas, jei buvo galvojama, bent kiek apie legalumą.

Taip ir gaudavosi, kad IT inžinierius dirbdavo “konverteriu”, nes ne visada gaudavosi lengvai pakeisti formatą.

Patarimai

Kada tai buvo padaryta, tikslios datos nepasakysiu, bet jau Microsoft Office 2016 versijoje (naujausiose versijose taip pat yra šios funkcija) buvo įdiegta funkcija, leidžianti atidaryti ir koreguoti PDF dokumentus tiesiog pačioje WORD programoje. Automatiškai dingo poreikis atskirai pirkti ir diegtis PDF dokumentų redagavimo programas.

  • Viskas labai paprasta, einate į WORD programą, kurią turite įsidiegę savo kompiuteryje, ir įprastu būdu atidarote PDF dokumentą, taip kaip ir įprastą *.DOC ar *.DOCX failą. Šią ir kitas Microsoft Word naudojimo instrukcijas galite rasti nemokamai Microsoft’o puslapyje ČIA.
  • Yra ir analogas Microsoft produktams. Nemokama LibreOffice dokumentų redagavimo programa. Naudojimosi principas yra tas pats, kaip ir Microsoft Office. Atidarote LibreOffice DRAW programoje PDF dokumentą ir atitinkamai atliekate savo korekcijas. Šią programą glite atsisiųsti iš oficialaus puslapio ČIA.
  • Na ir dar vienas paprastas būdas konvertuoti *.PDF į *.DOCX failus, tiems kas neturi nei Microsoft Word ir LibreOffice , tai Adobe on-line konverteris, kurį galite rasti ČIA. Bet kaip anksčiau rašiau – konfidencialiems dokumentams su asmeniniais duomenimis šis sprendimas gali būti netinkamas.
  • Trečiųjų šalių programinė įranga MacOS, iOS, Android ir Windows naudotojams, jei nenaudojate Mirosoft Office programų yra PDFGear.

Naudokitės į sveikatą 🙂

Jurijus Mackevičius
Jurijus Mackevičius

Atviros mąstysenos IT vadovas, vystytojas, entuziastas, inžinierius ir autorius

Prenumeruoti
Pranešti apie
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus