Kaip persiųsti didelį failą – 3 populiariausi būdai

kaip persiusti didelisu failus

Įžanga

Kuo toliau tuo dažniau susiduriame su nepatogumu, kai reikia persiųsti didelės apimties failus ir to padaryti įprastais būdais nesigauna. Pačiu netinkamiausiu metu suprantame, kad el.paštas turi siunčiamų failų dydžio apribojimų. Ši problema nuosekliai tik didėja, nes kuo toliau tuo dažniausiai susiduriame su poreikiu pasidalinti duomenimis kurie tampa vis didesni ir didesni. 

Šiame straipsnyje norime pasidalinti patirtimi ir keliais populiariausiais būdais, kaip skirtingose situacijose galima greitai ir saugiai apsikeisti duomenimis. Tai pakankamai paprasta. Aišku, geriausia pasiruošti tokioms situacijoms iš anksto ir nepalikti paskutinei minutei. Bet aišku taip dažniausiai nesigauna 🙂

Priklausomai nuo situacijos ir failo dydžio yra įvairūs būdai, kaip perduoti tikrai didelius failus kitiems asmenims. Aišku reikia nepamiršti ir saugumo klausimo ypač, kai kalba eina apie konfidencialių duomenų perdavimą. Taip pat aptarsime įrankius ir įrangą, kai būna pasikartojantis poreikis dalintis dideliais duomenų kiekiais.

Aktualumas persiųsti didelius failus tik didėja ir didės, ir 2024, ir 2025 metais.

Pradedam.

1 būdas. Kai retai siunčiami duomenys

Jei reikia čia ir dabar, staigiai, permesti failus ir tam nesate pasiruošę, tam yra puikus servisas https://wetransfer.com . Paprasčiausiai užeinat į puslapį, užpildote kelis laukelius – kas yra siuntėjas, gavėjas, na ir žinoma nepamirštat prisegti pačio failo.

Trumpa instrukciją galite rasti čia: 

Jeigu pas Jus yra daug failų, dėl Jūsų patogumo iš anksto galite pasirūpinti ir suarchyvuoti visus failus į vieną, kad nekilnoti atskirai. Paslauga yra nemokama, siunčiant iki 2gb dydžio failą. Dažniausiai tokio dydžio užtenka permesti nuotraukas, brėžinius ar trumpus filmukus. Reikia tik atkreipti dėmesį, kad siųsti konfidencialius duomenis yra sąlyginai nesaugu, nes Jūsų duomenys bus vieši. Kas žinos Jūsų nuorodą, galės pasiekti Jūsų failus. Norint siųsti kažkokią slaptą informaciją, reikėtų mažiausiai suarchyvuoti duomenis ir apsaugoti slaptažodžiu, o geriausia apskritai užšifruoti duomenis pavyzdžiui su GPG šifravimo programėle.  Variantas Microsoft Windows OS vartotojams galėtų būti šitas: https://www.gpg4win.org , o MacOS vartotojams šis: https://gpgtools.org .

2 būdas. Kai dažnai siunčiami dideli failai.

Esant poreikiui dažniau keistis dideliais duomenų paketais, galima naudoti tą patį wetransfer.com servisą, bet nuolat atliekant tuos pačius žingsnius, tai gali pradėti varginti. Todėl tokiais atvejais rekomenduočiau iš anksto pasirūpinti atitinkamais techniniais sprendimais, kurie numato dalinimosi paslaugą. Tai gali būti įvairūs duomenų saugojimo sprendimai debesyse. Tarkim Google turi Google Drive sprendimą. Apple turi iCloud. Microsoft sprendimas yra OneDrive. Ir dar daug kitų. Šios paslaugos yra dalinai nemokamos – aišku su tam tikrais apribojimais. Jų privalumas yra tas, kad galima valdyti prieigos teises prie duomenų kuriais Jūs norite dalintis. Yra sąlyginai neterminuotas laiko tarpas kiek gali galioti Jūsų pasidalinta informacija. Galima net automatizuoti tam tikrus procesus ir pasinaudoti daug kitų patogių sprendimų, kuriuos teikia vystytojai, bet šiandiena ne apie tai.

3 būdas. Kai nėra kito kelio ir reikia įdiegti savo dalinimosi sprendimą.

Kartais būna situacijos, kai dėl tam tikrų saugumo reikalavimų nėra galimybės ir/arba negalima naudotis trečiųjų šalių sprendimais dalinantis duomenimis. Tokiais atvejais galima patiems įdiegti specializuotos duomenų dalinimosi ir saugojimo sprendimus. Vienas iš populiariausiu yra https://nextcloud.com

Žinoma, tokių sprendimų, turbūt vienas didžiausių trūkumų yra, kompetencijų ir infrastruktūros poreikis. Realiai vartotojui reikia pasirūpinti pačiam asmeniniu serveriu, kurį galima įsigyti debesyje arba nusipirkti atitinkamą įrangą ir jį paleisti. Manau namų vartotojams tokie sprendimai gali pasirodyti šiek tiek pertekliniai, bet verslui, sakyčiau yra kaip tik.

Namų vartotojams galimi šiek tiek paprastesni sprendimai, kur daugmaž jau viskas yra paruošta paprastesniam sistemos paleidimui. Jokiais būdais tai nereiškia, kad sprendimas yra prastesnis. Paprasčiausiai tai yra jau ne vien tik programinės įrangos diegimas ir konfigūravimas, o kompleksiškesnis ir daugiau žinių reikalaujantis sprendimas su specializuota kompiuterine/serverine, tinkline ir programine įranga. Kaip geras pavyzdys galėtų būti vienas iš populiariausių ir patikimiausių NAS tipo įrenginių. Labai daug simpatijų sulaukęs NAS įrenginių gamintojas yra Synology. Su jų produktais galite susipažinti čia. Tikrai rasite, tai kas Jums tiks. 

Jeigu Jums reikia daugiau informacijos apie trumpai aprašytus sprendimus, galite juos patys rasti Google 🙂 arba kreiptis į www.helphelp.lt ir mes Jums pagelbėsim.

Iki kitų kartų.

Jurijus Mackevičius
Jurijus Mackevičius

Atviros mąstysenos IT vadovas, vystytojas, entuziastas, inžinierius ir autorius

Prenumeruoti
Pranešti apie
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus